Facebook

Youtube

Instagram

Online kurz
Výzkum – užívání konopí a Parkinsonova choroba

Výzkum – užívání konopí a Parkinsonova choroba

- Kategorie: Články Rss feed

Konopí Parkinsonovu chorobu vyléčit bohužel nedokáže. Zvládne ale výrazně zvýšit kvalitu života lidí, kteří touto zákeřnou chorobou trpí. Pacienty trápí zejména: stály třes, pomalost, zhoršená rovnováha, pomalá chůze, celková ztuhlost a řada psychických doprovodných projevů, jako je deprese, kterou mají lidé i při méně závažných onemocněních. Snížená schopnost provádět běžné úkony zkrátka člověku na dobré náladě nepřidá.

Konopí pomáhá při Parkinsonově choroběV Izraeli už řadu let funguje pokročilý program léčebného konopí. Pacienti, kterým může konopí pomoci, jsou v péči speciálních konopných klinik. Každý pacient má individuální program, při kterém s lékařem konzultuje dávkování, přínosy a nevýhody konopné léčby. Pacient tak dostane kompletní informace o vhodnosti léčby, a lékař naopak získává hodnotné subjektivní informace od všech svých pacientů. Oboustranná výměna informací vede k neustálému zlepšování léčby konopím.

Vědci na univerzitě v Tel Avivu provedli studii vlivu konopí na život 40 pacientů s Parkinsonovou chorobou. Studie trvala 19 měsíců a v listopadu 2017 byly zveřejněny výsledky, které potvrzují, že konopí mírní řadu symptomů parkinsona. Celkem 82 % pacientů uvedlo, že konopí zmírnilo symptomy choroby. Díky konopí se u těchto pacientů snížil počet pádů v důsledku ztráty rovnováhy, zmírnil se třas i svalová ztuhlost. Pacienti uvedli také zlepšení kvality spánku. 75 % pacientů uvedlo, že konopí jim zlepšilo náladu a snížilo depresivní stavy.

Studie zaznamenala i negativní výsledky. 17 % pacientů uvedlo, že se cítili zmatení nebo se u nich projevila úzkost. Na druhou stranu většina respondentů uvedla, že nemají pocit, že by užívání konopí ovlivnilo jejich paměťové schopnosti. Studie bohužel nesledovala, jaké konopí uživatelé konzumovali, tedy jaký byl kanabinoidní a terpenový profil. Ve výzkumu je třeba neustále pokračovat. Pacienti s parkinsonem mají možnost si nechat předepsat konopí i v ČR.

Zdroj: PubMed

Sdílet tento obsah