Facebook

Youtube

Instagram

Online kurz
Rozhovor s výrobcem organických hnojiv Guanokalong

Rozhovor s výrobcem organických hnojiv Guanokalong

- Kategorie: Články Rss feed , Podcast Rss feed

Vítejte u další epizody Konopného podcastu, tentokrát pro vás mám další zajímavý rozhovor, a to s Egbertem van Megellenem majitelem společnosti Femeg, která na trh dodává organická hnojiva a substráty pod značkou Guanokalong. Tento rozhovor jsme udělali už v srpnu 2022 v německém Düsseldorfu na výstavě Cannafair.

V podcastu se dozvíte:

  • Co je to guáno.
  • Kde se guáno bere.
  • Co obsahuje a jaké jsou jeho výhody.
  • Jestli se dají se organická hnojiva použít pro pěstování léčebného konopí.
  • Musí se guáno před použitím nějak upravovat?

Na začátek musím připomenout, že pěstování konopí s obsahem THC vyšším než 1 % je povolené pouze držitelům příslušné licence, kterou vydává inspektorát omamných a psychotropních látek při Ministerstvu zdravotnictví. Jestliže takovou licenci nemáte, může být pěstování konopí s obsahem THC vyšším než 1 % kvalifikován jako trestný čin. Odkaz na příslušný zákon najdete v článku k tomuto podcastu na www.pestovat.cz/clanky

Egberte, jak si se dostal ke guáno, kdy si se o něm dozvěděl?

Žil v Indonésii a pracoval v cestovním ruchu. Hledal kámoše, který s ním studoval hotelovou školu. Ten mu ukázal bat guáno a řekl mu, že je to skvělé hnojivo, které se používá v zemědělství. Pozval ho na Jakartu, kde zdroje guána jsou. Vrátil se do Holandska a začal hledat příležitosti, jak by se guáno dalo prodávat, bylo to v roce 2002/2003.

Rozumím tomu dobře, že guáno je netopýří trus?

Jo, je to tak. Jsou tři typy guána. Jedno je trusu mořských ptáků, druhý je fosforit, který pochází z trusu tuleňů a třetí je z trusu netopýrů. Ti žijí v džungli a každou noc chytají hmyz a jedí ovoce a pak se vracejí do jeskyně, kde vylučují svoje exkrementy. My je pak sbíráme a dovážíme do Evropy a prodáváme.

Jde nějaký specifický druh netopýrů?

Ano, jde vlastně o dva, tedy tři druhy netopýrů. Jedni se živí krví, to jsou upíři. Ono je vlastně asi tisíc druhů netopýrů a dva nebo tři druhy se živí krví, alespoň co vím, možná je jich víc. A ty ostatní se živí hmyzem a ovocem. No a moje guáno je od dvou druhů, které se živí hmyzem a ovocem.

Takže ve tvých produktech není žádná krev?

Ne, to není, to myslím že víš sám :)

Dobře, takže sbíráš guáno v jeskyních a pak ho rovnou balíš a prodáváš? Nebo je třeba ho nějak upravit a smíchat s dalšími složkami?

Je to tak, že to nejlepší guáno je hodně staré a zkvašené, pak se suší, filtruje a potom vkládá do pytlů. No a potom musí být ohřáté na 80 °C po dobu alespoň dvou hodin. To je hodně důležité, protože jinak nemůžeš guáno dovézt do Evropy. Tím zahřátím se guáno zbaví zárodků případných chorob.

No a pak se dá zase do pytlů a může být dovezeno k nám do Holandska. Já to pak smíchám s nějakou zeminou nebo s dalšími hnojivy a prodávám.

Dobře, takže to není úplně tak jednoduché. Někdo si může říct OK, tak já pojedu do jeskyní do Indonésie, naberu si nějaké guáno a můžu prodávat svoje hnojivo. Tak to teda úplně nefunguje, je to trochu složitější, protože jsou nějaká pravidla, jak se takový produkt může dostat na evropský trh.

Ale počkej, ještě musím říct jednu věc. Když u sebe na zahradě najdeš netopýří jeskyni nebo místo, kde netopýři přespávají, nebo někde v horách najdeš větší jeskyni, může to být i tady v Evropě, tak si klidně můžeš guáno nasbírat tam. Ale já to nedoporučuji.

Myslím, že netopýři by měli být ponecháni v klidu a každý by měl respektovat jejich životní prostor a ne bezhlavě začít těžit guáno z nějakého netopýřího příbytku ve svém okolí. Když najdeš malou jeskyni, bude tam jen malé množství guana. Není také špatné, ale lepší je ho dovážet ze třetích zemí jako Madagaskar nebo Indonésie, kde jsou ty zdroje mnohem bohatší. Pak ale musí guáno při dovozu projít tím pospaným procesem.

Musí být, no nechci říct certifikované, ale musí mít nějaké posvěcení od úřadu pro potraviny, abys ho mohl dovézt do Evropy. Bez toho žádné guáno nedovezeš.

Zajímavé, no musím se Tě zeptat, je stále dost guána v Indonésii a na Madagaskaru?

Ano je, právě jsme se vrátil z Indonésie. Neměl jsem sice čas navštívit nějakou jeskyni, ale myslím, že je tam stále kde guáno brát. Na druhou stranu teď je jiný problém, a to s dovozem. Není dostatek lodí na přepravu. Například v tuhle chvíli neseženeš žádnou loď, která jede z Madagaskaru nejedou do Evropy. Teď to prostě zabere několik měsíců, než mi dovezou z Madagaskaru dva kontejnery guána.

Je to hodně rozšířený problém teďka v mnoha oborech. Lidé ví, kde se co dá koupit, ale nemají způsob, jak to dovézt. Doprava je hodně drahá, to je také problém. Pociťuješ to také na svých produktech? Musel jsi za poslední rok a půl zdražit, tak jak k tomu bylo donuceno spoustu dalších firem?

Ano, také jsem musel zdražit. Neudělal jsem to deset let. Vždycky se snažím vybalancovat rozdíly v cenách a mít je stabilní, aby i trh a mé vztahy se zákazníky a lidmi, kteří prodávají můj produkt byly také stabilní. Každopádně ceny dopravy vzrostly, ceny obalů vzrostly a někdy ani není možné sehnat dopravu z bodu A do bodu B, protože dopravcům se to prostě nevyplatí. Je pro ně výhodnější vozit věci do Evropy z Číny, a ne z Afriky do Evropy například.

(točeno v srpnu 2022)

Jsou to bláznivé časy teďka, ale doufejme, že se to brzy zlepší. Také energie jsou drahé, což není vůbec dobrá zpráva ani pro pěstitele. Co všechno vyrábíte z guána. Protože co vím, neprodáváte jen jeden produkt.

Jasně, můj netopýří trus je bohatý na fosfor, má trochu dusíku a trochu draslíku. To znamená, že musím najít další organická hnojiva, abych udělal dobrou kombinaci NPK. Nemíchám guáno s dalšími hnojivy, abych mohl garantovat, že pěstitelé v žádném případě svoje rostliny nespálí. Úrovně NPK se mohou měnit.

Některé společnosti úroveň NPK nějakým způsobem dorovnávají, aby byla vždy stejná. Já to nedělám, ale říkám lidem – tohle je můj produkt, a tohle je množství, které máte dát do substrátu. Jestli chcete nějakou extra porci dusíku, musíte použít nějaký další produkt.

Já mám například skvělý produkt Veg Pearls, který obsahuje hodně dusíku, je v práškové formě. Další přípravek s dusíkem je tekutý a jmenuje se Kalong grow. Pro draslík mám Palm tree ash, to je další organický produkt z Indonésie a v tekuté formě mám pro dohnojení draslíkem Kalong bloom.

K tomu mám řadu dalších produktů, které jsou plně organické, některé jsou bohaté na mikroelementy, některé na draslík, jiné zase na fosfor.

Super, to je už docela dost produktů, protože co já si pamatuju, tak před nějakými minimálně 15 lety si pamatuju, že v Čechách někdo mluvil o přípravku ideálním pro použití v zemině a bylo to právě s netopýřím trusem. Pamatuješ si, kdy jsi vstoupil na český trh?

Jo, to bylo někdy mezi roky 2003 až 2005.

Jo, to je možné, je to už fakt dlouho, takže když jsi říkal, že jsi začínal prodávat guáno někdy v roce 2002, tak Česko bylo zásobené poměrně rychle. V kolika zemích se prodávají Tvoje produkty teď?

V podstatě ve všech zemích Evropy, samozřejmě včetně Švýcarska a Velké Británie. A prostřednictvím mého francouzského distributora se dostávají do francouzských zámořských kolonií jako Mauricius, Francouzská Guyana, všude možně.

Jasně, není samozřejmě nutné jmenovat všechny země světa. Chci Ti položit jednu otázku. Hodně lidí se ptá, jestli je možné produkovat konopí v léčebné kvalitě s pomocí organických hnojiv? Jsou vhodné pro standardizovanou produkci?

V současné chvíli to není většinou možné, protože společnosti, které pěstují pro lékárny musejí mít licenci od státu a musejí splnit řadu pravidel. Součástí těch pravidel je použití minerálních, nikoliv organických hnojiv.

A samozřejmě já doufám, že v budoucnu budou moci pěstitelé používat i organická hnojiva, protože organická hnojiva dávají konopí lepší chuť, nejen lepší kvalitu, ale i lepší chuť. A hodně lidí je s tím více spokojena, než když to má jen ty, řekněme léčebné výhody.

Dobře, takže když se Tě zeptám, jestli je možné vypěstovat standardizované konopí, tak řekneš, že není, protože pravidla to zakazují. Je to tak? Ale když se Tě zeptám, jestli je možné vypěstovat standardizovaný produkt s pomocí organických hnojiv, pokud by to pravidla nezakazovala? Myslíš, že mohu s organickými hnojivy produkovat stejnou kvalitu splňující stejné standardy?

V tuhle chvíli nevím, protože pěstování s organickými hnojivy je pokaždé jiné, zatímco s minerálními hnojivy ho můžeš daleko lépe řídit, takže se můžeš vyhnout řadě chyb. S organickými hnojivy musíš nechat organické látky dělat jejich práci. Pro mě je to v pohodě. Ale když musíš dodržovat nějaká pravidla, tak to je těžké. Já mohu organická hnojiva pro produkci doporučit, ale nemohu je pro tento účel propagovat.

Rozumím. Máš nějaké další plány? Každý se snaží nějak vylepšit svoje produkty a Ty to děláš také. Můžeš mi říct, co se v posledních letech změnilo u Tvých produktů a co můžeme v blízké budoucnosti očekávat?

To nejkvalitnější guáno je stále produkt, který není snadné dovážet. Každý dovoz je provázen nějakými problémy ze strany státních kontrolních úřadů. Ale vždy nakonec všechno dobře dopadne. Stále se ale objevují nové regulace. Guáno je bezpečný produkt, takže se nemusíme obávat takových věcí, jako byl třeba Covid.

Na druhou stranu, hledám také další produkty pro výrobu kompletní veganské řady. Třeba právě na této výstavě prezentuji nové návody na hnojení. Ty obsahují i dvě veganské řady. Jedna je tekutá a druhá granulovaná. Věřím, že tohle je správná cesta pro současnost i budoucnost.

Chceš něco vzkázat českým growerům? Nebo zkrátka něco, co chceš sdílet s lidmi, kteří mají rádi konopí a kteří si ho chtějí užívat, ať už jakýmkoliv způsobem?

Jasně, pro české growery a vlastně pro všechny growery tady v Evropě. Nepřestávejte zkoušet nové věci a jestli pěstujete rostliny pro sebe nebo svoje přátele, tak myslím, že organická hnojiva jsou tou nejlepší volbou.

Výborný, jednoduchý a pěkný vzkaz. Díky Ti za účast v Konopné podcastu. Rád jsem Tě zase potkal a doufám, že se brzy zase na nějaké výstavě setkáme a zase si popovídáme.

Díky José, ahoj.

Odkazy

Sdílet tento obsah