Facebook

Youtube

Instagram

Online kurz
Proč je číslo 420 spojováno s konopím

Proč je číslo 420 spojováno s konopím

- Kategorie: Články Rss feed , Podcast Rss feed

Proč je číslo 420 spojováno s konopím a proč se stal 20. duben mezinárodním dnem konopí? Celá tahle akce se do světa rozšířila z Ameriky, kde píšou datum trochu jinak většina ostatních zemí včetně té naší. Jako první píšou číslo měsíce a až potom den v měsíci. Takže 4. dubna my píšeme jako 20. 4., tak Američané ho píšou jako 4/20. Tím se dostáváme k teoriím, které jsou spojené s daty.

Hitlerovy narozeniny

Jedna z věcí, které se staly 20. dubna bylo narození Adolfa Hitlera. To ale s konopím nemá nic společného což je škoda, protože kdyby Adolf holdoval konopí, možná by si svět ušetřil jednu světovou válku. Kromě Adolfa se ale 4. dubna narodilo mraky jiných osobností. Modelka a herečka Carmen Electra, česká tenistka Lenka Němečková nebo první francouzský prezident Napoleon III. Ze jmenovaných bych na vyzkoušení konopí tipoval asi nejvíc Carmen, ale kvůli ní se mezinárodní den konopí určitě neslaví

Bob Marley

Poměrně rozšířenou domněnkou, proč se jako mezinárodní den konopí slaví zrovna 20. duben je mýtus, že v tento den zemřel Bob Marley. Tahle ikona reggae music a asi nejznámější rastafarián se narodil 6. února 1945 na Jamajce a zemřel 11. května 1981 tedy v pouhých 36 letech na rakovinu kůže. Najde se spousta lidí, kteří vám budou tvrdit, že ho unesli mimozemšťani nebo ho zabila americká FBI. Každopádně to nic nezmění na to, že ani datum jeho narození nebo smrti nepřipadá na 20. duben.

Bob Dylan

Jako další možnost, proč se číslo 420 stalo kódem pro marihuanu a dalo datum mezinárodnímu dni konopí je písnička Boba Dylena s názvem Rainy Day Woman #12 and 35, kde se zpívá „everybody must get stoned“ což se dá přeložit jako že „všichni se musí zhulit“. I když je podle slov Dylena význam písně úplně jiný, protože ta věta se dá přeložit i jako že se všichni musejí sejmout nebo tak něco. Většina lidí si ale spojuje tento výraz s kouřením marihuany. V názvu písně jsou čísla 12 a 35. No a když tyhle čísla vynásobíte, vyjde vám kolik? No 420. Takže to je další teorie, proč je číslo 420 spojováno s marihuanou a 20. duben mezinárodním dnem konopí.

Další mýty

Dočetl jsem se také, že 420 znamená den, kdy na zemi přistál první mimozemšťan. Nezjistil jsem ale, od kterého dne se to počítá, jestli od vzniku země nebo vesmíru. Další domněnka tvrdí, že kód 420 používala kalifornská policie pro přestupky spojené s konopím. Nic takového se ale neprokázalo.
Dalším mýtem je, že 20. duben je ideálním dnem pro výsev konopí. To ale zdaleka neplatí po celém světě. Dnes ráno třeba u nás sněžilo a rozhodně není ještě ideální počasí a obvykle ani nebývá. Častěji se v našich podmínkách zmiňuje v písničkách květen. Další mýtus je, že konopí obsahuje přesně 420 chemických látek. Ve skutečnosti je jich více a je možné, že další teprve čekají na své objevení.

Nejpravděpodobnější historka

Nejvíce pravděpodobná historka se váže ke státu Kalifornie, do městečka San Rafael, které leží v širším distriktu San Franciska. Na zdejší střední školu chodila partička kluků, kteří holdovali marihuaně a scházeli se u nějaké zdi. Zeď je anglicky Wall jak asi víte, a tak si začali říkat Waldos. No a tihle Waldos se údajně scházeli u sochy chemika Louise Pasteura přesně ve 4:20 odpoledne, aby si dali jointa. V tu dobu nějak končila škola. Pravidelné setkání už pak přerostlo v to, že si neříkali co kde budou děla, ale používali jen kód 420.

Tahle partička má reálná jména a skládala se z Steve Capper, Dave Reddix, Jeffrey Noel, Larry Schwartz, and Mark Gravich. Redixův bratr pracoval jako bedňák u kapely Grateful Dead, která údajně pomohla výraz 420 rozšírit do povědomí dalších lidí. 28. prosince 1990 fanoušci téhle kapelky vyvěsili v Oaklandu letáky, kde zvali lidi ke kouření 420 20. dubna ve 4:20 odpoledne. Jeden z letáků měl skončit u Stevea Blooma, bývalého reportéra slavného časopisu High Times. No a leták se objevil o rok později přímo v High Times a spojení čísla 420 a marihuany se tak dále šířilo a dnes ho znají příznivci konopí na celém světě.

No a my v Česku máme 420 každý den. Je to totiž naše mezinárodní telefonní předvolba. Někteří příznivci konopí nám ji tak závidí, že si pořizují naše telefonní čísla, i když tady vůbec nebydlí. Mít totiž telefonní číslo začínající číslem 420 je mimořádně sexy.

Sdílet tento obsah