Vyhledávání na blogu

Facebook

Youtube

Instagram

Online kurz
KP 57: Organické pěstování s Florganics – Rozhovor

KP 57: Organické pěstování s Florganics – Rozhovor

Kategorie : Články Rss feed , Podcast Rss feed

Florian je pohodový týpek, zkušený pěstitel a nadšenec do konopí. Od roku 2001 hledal optimální způsob výživy svých rostlin a v roce 2012 poprvé vyzkoušel míchání vlastní super zeminy. Říká, že v tu chvíli měl pocit, že jsou jeho rostliny konečně doma. Od té doby svůj pěstební způsob zdokonaloval u a od roku 2016 se začal živit prodejem vlastního sypkého hnojiva. Poslechněte si příběh o něm a značce FLO. Získáte cenné informace o živé půdě, organickém pěstování a symbióze mezi rostlinami a mikrobiálním životem v půdě.

V 57. epizodě se dozvíte

  • Jak se používají sypká organická hnojiva
  • O organickém pěstování s automatickými zavlažovacími systémy
  • Jak se organická hnojiva vyrábí
  • S jakými pěstebními médii je možné pěstovat organicky
  • O revitalizaci použitých substrátů

Pěstování konopí není vždy legální a jeho pravidla upravuje v ČR Zákon č. 167/1998 sb. Zjistěte si, jaké zákony platí v místě, kde byste chtěli konopí pěstovat.

Odkazy:

Domovská stránka Flroganics: https://www.florganics.de

Přepis 57 epizody

Dnes pro vás mám zajímavý rozhovor s Florianem Henrichem o organickém pěstování. Originál tohoto rozhovoru si můžete pustit na mém YouTube kanálu i s obrazem. Ten rozhovor jsme dělali veletrhu Cannafair v Düsseldorfu.

Ještě než ale začneme bych vás chtěl pozvat na svůj web www.pestovat.cz, kde najdete moje knížky o pěstování konopí a také jedinečné online kurzy, no a pokud chcete poradit s nějakým vaším projektem, tak si tam můžete rezervovat i soukromou konzultaci, která začíná krátkou online schůzkou.

Tak a teď už nám nic nebrání se vrhnou rovnou k dnešnímu tématu. Jak jsem už zmínil, jedná se o rozhovor s Floriánem, který vyrábí sypká organická hnojiva a pěstební substráty Florganics. Jestli jezdíte na nějaké konopné veletrhy, možná jste ho už viděli, mívá menší stánek, kde kromě svých hnojiv dělá i celkem zajímavou soutěž. Lidi mohou vyhrát pytel jeho hnojiv, když sní misku totálně pálivého popcornu. Já už to několikrát viděl a ani by mě nenapadlo to ochutnávat. Lidi u toho slzej, dáví se, kašlou a možná i někdo vrhne, nicméně pro pozorovatele je to docela sranda. Tak cizí utrpení, zvlášť, když si ho člověk dělá dobrovolně je vždycky zábava, že ano?

Florián je pohodovej týpek, je to konopný srdcař, baví ho pěstování, baví ho všechno kolem konopí, a navíc je to skvělej chlapík. Upřímnej, srdečnej a je na něm vidět, že to co dělá ho opravdu baví. Jak už jsem říkal, originál našeho rozhovoru i s videem si můžete pustit na YouTube a já se tady pokusím vám ty naše témata co nejlépe přiblížit. Doplním to také o nějaké další poznámky k organickému pěstování.

První, na co jsem se Floriána zeptal je jeho příběh, jak se k výrobě hnojiv dostal a tak podobně.

Řekl mi, že někdy v roce 2001-2002 si začal pěstovat konopí a vyzkoušel všechny možné systémy. Hydroponii, aeroponii, kokos, různé typy substrátů, prostě všechno, co se dalo. V roce 2012 vyzkoušel takzvanou Supersoil nebo česky by se dalo říct superzeminu, což je termín používaný pro speciální směs půdy používanou pro organické pěstování.

Cílem téhle směsi je vytvořit Living soil, což je mezi milovníky organického pěstování další rozšířený výraz, jedná se o živou půdu, kde jsou živiny v organické formě a také hodně mikroorganizmů, které tu organickou hmotu zpracovávají do minerální formy, kterou jsou schopné rostliny vstřebávat. Rostliny totiž potřebují živiny dostat v minerální formě, takže i když hnojíte organickými hnojivy, musí dojít k mineralizaci té organické hmoty, protože přímo z té organické hmoty rostliny nedokážou vstřebat nic.

Každopádně Florián Vyzkoušel tu superzeminu v roce 2012 a říkal, že hned věděl, že tohle je to, co hledal a v čem chce pěstovat. Začal si míchat zeminu a postupně z toho vyvinul svůj vlastní produkt, který od roku 2016 prodává pod značkou Florganics, což znamená Florians Living Organics, tedy volně přeloženo Floriánova Živá organika, s odkazem na tu živou půdu.

FLO, jak se originální sypké hnojivo jmenuje, můžete smíchat s jakoukoliv zeminou nebo substrátem a už nemusíte vůbec hnojit. Všechno už je obsažené právě v tom FLO, takže stačí ty látky, ten život aktivovat, což uděláte tím, že směs prostě zalijete. Živá půda se z toho stane přibližně během jednoho týdne a už tam probíhá ta mineralizace.

Jak říká Florián a vlastně všichni, kdo o organickém pěstování něco vědí, tak u té živé půdy nekoukáte na to, co potřebují rostliny, ale na to, co potřebují ty mikroorganismy, které v půdě žijí a ty mikroorganismy se zase starají o vaše rostliny. To znamená, že kromě vody nemusíte přidávat nic dalšího. Symbióza mezi rostlinami a mikroorganismy se vyvíjí skoro 500 miliónů let a celou tu dobu se společně snaží optimalizovat proces fotosyntézy. Zjednodušeně řečeno chtěli ze slunce a oxidu uhličitého získat co nejvíc cukru.

Florian říká, že zatímco se měnily na zemi podmínky, byly doby ledové, doby sucha, katastrofy, jako dopad meteoritu, který vyhubil dinosaury. Prostě dělo se na Zemi kdeco, ale rostliny s půdními mikroorganismy stále pracovali na tom, jak získat co nejvíce cukru. Ten systém je za tu dobu neuvěřitelně propracovaný. Mikroorganismy pomáhají rostlinám vstřebávat živiny a vodu, chrání je proti patogenům a rostliny jim za to poskytují část svého výdělku, tedy uhlík a cukry. Florián říká, že díky mikroorganismům rostliny produkují i více sekundárních metabolitů, tedy i kanabinoidů a terpenů. Tenhle systém, který se tedy vyvíjel tak hrozně dlouhou dobu se ve Florganics snaží dostat do květináčů nás pěstitelů.

Ptal jsem se, jak se ta živá půda vyrábí, jak to probíhá.

Florián říkal, že vezmou kvalitní suroviny a fermentují je asi tak dva měsíce s pomocí vybraných mikroorganismů. Pak přidají další mykorhizní houby, které ale zůstávají neaktivní, dokud ten pěstební substrát nebo ten přídavek do substrátu nepoužijete. Když si koupíte třeba originální FLO, přijdete domů a smícháte ho například se zeminou nebo s kokosem. Pak přidáte trochu vody a spory hub začnou v tom médiu růst.

Říkáme tomu, že se z toho stane probiotické médium, živá půda. A když do něj vložíte rostlinu, okamžitě vstoupí do symbiotického vztahu se všemi mikroorganismy, které jsou uvnitř toho substrátu a začnou dělat to, co dělala posledních 500 milionů let, jako je výměna sacharidů za živiny a také za další látky, které rostliny potřebují. V současné chvíli míchají FLO z asi 22 různých surovin.

Snaží se prý, aby co nejvíce surovin pocházelo z lokálních zdrojů a aby toho co nejméně dováželi. Nicméně používají třeba i kokos, netopýří guáno, což jsou suroviny, které v Evropě nejsou, takže je samozřejmě musejí dovážet z Madagaskaru, Ekvádoru nebo Indonésie. Míchání a fermentace ale probíhá v Německu. Suroviny smíchají a nechají je dva měsíce fermentovat v hale nebo ve speciálním bazénu. Díky té fermentaci nehrozí, že by se rostliny při aplikaci hnojiva nějak spálily. Po dvou měsících začnou hnojiva pytlovat.

Nově nabízí Florganics i hotový pěstební substrát Dope Soil a Light Dope. Ty jsou určené rovnou k pěstování, zatímco FLO musíte s nějakou zeminou nejprve smíchat. Florián ale říká, že jeho hnojivo jde míchat opravdu s libovolným pěstebním substrátem. Doporučuje ale používat méně pohnojené substráty a ideálně nehnojené minerálními hnojivy.

Když Florián narazil na různé typy substrátů, zajímalo mě, jak jeho hnojivo a mikroorganismy fungují s kokosem, protože ne všem mikroorganismům se v kokosu daří

Kokos prý musí být opravdu čistý, to je základní předpoklad. Pak je prý jeho použití s hnojivem FLO úplně super a má skvělé výsledky. Hnojivo se může používat se všemi možnými zavlažovacími systémy. Zná prý lidi, co pěstují v kokosu v zavlažovacím systému Atami Wilma a hnojí s pomocí FLO. Smíchají kokos s FLO a pak už zalévají jen vodou. Všechny složky FLO jsou navíc schválené pro ekologické zemědělství, takže přebytečný roztok můžete klidně vypustit do kanalizace nebo do přírody. Pro kokos doporučuje Florian míchat 50 litrů kokosu s 5 litry FLO.

Říkal, že i v kokosu se pak mohou vytvořit mycelia mykorizních hub velká jako pěst. I tato mycelia se dají použít na to, abyste naočkovali další květináče. Prostě je rozdrtíte nebo rozlámete a přimícháte je do jiných květináčů. Hodně lidí řeší, že při použití organických hnojiv se jim ucpávají hadice zavlažovacího systému. To se děje hlavně u tekutých hnojiv na bázi melasy. S FLO se ale nic neucpává, protože potrubím proudí jen čistá voda.

Florganics dlouho měli jenom to sypké hnojivo FLO, ale když jsme dělali tenhle rozhovor, měl už Florian další produkt, a to je Dope Soil. Ptal jsem se ho tedy, co všechno dnes produkují.

No a dozvěděl jsem se, že kromě toho základního hnojiva FLO, které je určené k přimíchání do libovolného substrátu, vyrábějí ještě hotový substrát s názvem Dope Soil. Florian říkal, že někomu se prostě nechce míchat zeminu, nechtějí řešit správnou vlhkost těch složek zemitých směsí, a prostě dávají přednost něčemu, co už je připravené k použití. Dope Soil ani není třeba aktivovat, protože hnojivo už je smíchané se zeminou. Prostě to vezmete, nasypete do květináče, zasadíte kytky a zaléváte čistou vodou. Žádná velká raketová věda.

Zajímavé je že také nemusíte řešit pH pěstebního média. Florian říkal, že když přijedete do Brazílie, k deltě Amazonky nebo do Indonésie, tak mají skvělé rostliny, ale nikdo neupravuje pH, nikdo nepřidává CalMag. Všechno je v té živé půdě tak, jak to rostlinám vyhovuje. Taky nedoporučuje používat nějaké boostery a podobně. Všechno prostě je už v tom hnojivu a vy můžete jenom zalévat čistou vodou.

Já jsem se na stránkách Florganics dočetl, že FLO je možné použít i pro takovou revitalizaci nebo dobití už použitého substrátu novou energií. Tak jsem se Floriana zeptal, co by doporučil

A on mi řekl, že ano, že půdu je možné s pomocí FLO zase jakoby nabít, oživit. Postup je následující. Všechno, co s rostliny v půdě zbude, tak nasekáte, nebo nějak rozbijete ten tvar, který to má po sklizni. Když tam máte nějaké rockwoolové kostky nebo nějaké anorganické cizí příměsi, tak je vyndáte, ale jinak tam necháte kořeny, zbytky stonků, všechno. Abyste získali energii zase na celý cyklus, tak přidáte 10 % hnojiva FLO a všechno promícháte. Potom je třeba to trochu navlhčit, abyste aktivovali ty mikroorganismy v hnojivu, aby i ty užitečné houby začaly růst.

Tu namíchanou zeminu buďto dáte do pytlů nebo do nějakých uzavíratelných nádob a necháte ji zhruba 10 dnů odstát. Pak tu směs můžete použít jako jakýkoliv substrát, a zase nemusíte celý pěstební cyklus hnojit. Můžete také pracovat se dvěma dávkami zeminy. V jedné budete pěstovat, zatímco druhá se bude revitalizovat. Po sklizni je zase vyměníte. Tímto způsobem můžete tu zeminu oživit víckrát, to znamená, že ji můžete používat opakovaně, vždycky jenom znovu přimícháte FLO, navlhčíte a necháte někde minimálně těch deset dnů odstát. Ale jak bylo řečeno, můžete to nechat odstát klidně dva měsíce.

Já už s tím jejich hnojivem nějakou zkušenost mám, i když se přiznám, že třeba pod umělým osvětlením jste s tím nikdy nepracoval. Každopádně venku jsem s tím byl velice spokojený. Opravdu je super, že to můžete přimíchat do jakékoliv zeminy a získáte živiny na zhruba dva až tři měsíce. Automaty v tom vypěstujete úplně krásně, pro klasické odrůdy, které se sklízí až na podzim můžete použít vyšší koncentraci nebo větší množství. Tam záleží, jak velký máte květináč nebo záhon.

Florian říkal, že zná lidi, kteří s f FLO pěstují v malých květináčích o objemu 1,2-1,45 litru, ale že má zákazníky, kteří připravují s pomocí FLO půdu pro 500 litrové záhony. Takže opravdu to lze použít i na klasické krátkodenní odrůdy pěstované venku, které od zasetí po sklizně potřebují pět měsíců. Musíte si prostě připravit větší objem výživné a hlavně živé půdy. Myslím, že jestli vás organické pěstování láká, měli byste FLO vyzkoušet. Už nás se dá sehnat poměrně snadno, prodává to třeba Growmarket, Klečka, Speciální zahradnictví. Prostě mrkněte na internet, určitě to tam najdete.

Poslední věc, na kterou jsem se Floriana zeptal bylo, jestli může něco vzkázat posluchačům Konopného podcastu. Ať už o pěstování, o konopí, o čemkoli.

Florian mi řekl: Můj vzkaz se netýká pěstování, ale života. Já jsem úplně normální kluk, dělal jsem úplně normální věci a pak jsem jednoho dne našel ve svých kalhotách koule na to, abych dělal to, co mě baví. A teď je to lepší život. Jsem šťastnější, protože dělám, co mě baví. Pořád mám před sebou spoustu práce, ale dělám, co mě baví, a vyplácí se mi to. Takže to je moje doporučení pro lidi.

K tomu už asi není co dodat. Nebojte se v životě najít způsob, jak se živit tím, co vás opravdu baví, i když to nebude vždycky úplně jednoduché. Já doufám, že mi to také ještě nějakou dobu vydrží, a že pro vás brzy připravím další díl Konopného podcastu. Mějte se krásně, sledujte moje sociální sítě, Facebook, YouTube, přečtěte si moje knížky a vyzkoušejte to nejlepší, co vám mohu nabídnout. Online kurzy pěstování konopí. Opravdu stojí za to. Zatím ahoj.

Share this content