Facebook

Youtube

Instagram

Online kurz
Jak ovlivnit morfologii rostlin

Jak ovlivnit morfologii rostlin

- Kategorie: Články Rss feed , Podcast Rss feed

Poslechněte si celý díl tohoto podcastu na a další díly na:

PodbeanSpotify | Apple Podcast | Amazon Music | Google Podcast nebo dalších oblíbených podcastových platformách.

Tentokrát se budu věnovat tématu, které vám může pomoci na cestě ke zvyšování efektivity produkce konopí. Důležitou roli v tomto procesu totiž hraje mimo jiné morfologie rostlin, tedy jejich tvar, výška, vzdálenost mezi jednotlivými uzly, hustota větví atd. A tohle všechno můžete mít pod kontrolou, když víte, jak na to. A jestli to nevíte nebo se chcete ujistit, že máte všechny potřebné vědomosti, tak se to nejdůležitější dozvíte právě v téhle epizodě.

Když se začne mluvit o metodách řízení růstu rostlin, spousta lidí si představí ohýbání, odstraňování větví, zaštipování vrcholků nebo zaplétání rostlin do podpůrných sítí. To jsou velmi rozšířené metody, a já se ke všem z nich za chvilku dostanu. Je třeba ale říct, že řada z nich se hodí zejména při pěstování v malém rozsahu, protože ve velkém měřítku jsou příliš náročné, a to časově i prakticky.

Nejsilnějšími nástroji pro ovlivňování morfologie rostlin jsou totiž:

  1. maximální kontrola klimatických podmínek,
  2. správná volba odrůdy,
  3. dobře zvolený pěstební systém.

Proč hraje morfologie rostlin tak významnou roli při zvyšování efektivity pěstování?

Cílem správného pěstitele jsou trvale vysoký výnos ve vztahu k vydaným prostředkům, a konstantně vysoká kvalita vypěstovaného produktu. Když se toho pěstiteli podaří docílit, má velkou šanci, že obstojí v konkurenčním prostředí, protože dokáže dodat kvalitní produkt za dobrou cenu. To je s každou komoditou stejné. Když máte vysokou kvalitu a dobrou cenu, máte na trhu výbornou pozici.

Aby bylo vypěstované konopí co nejkvalitnější, a teď mluvím jmenovitě o samičích květech, musíte zajistit rovnoměrný přísun světla pro všechny kvetoucí části rostlin a stejné klimatické podmínky pro porost v libovolné části pěstírny.

Co všechno ovlivňuje morfologii rostlin?

  1. Genetická výbava,
  2. velikost pěstebního prostoru,
  3. klimatické podmínky.

Sdílet tento obsah