Facebook

Youtube

Instagram

Online kurz
Spannabis 2. díl – zajímavosti z veletrhu

Spannabis 2. díl – zajímavosti z veletrhu

- Kategorie: Články Rss feed , Podcast Rss feed

Každý rok na něj přijdou desítky tisíc lidí, což ho řadí k největším akcím tohoto druhu na světě. A také rozhodně stojí za návštěvu, ať už v oblasti konopí podnikáte nebo jste jen zvědaví. Upřímně řečeno, je čím dál obtížnější najít něco zcela unikátního. Vaporizační tužky, cartridge, papírky, filtry, osvětlení, ventilátory – to jsou věci, které se na jednotlivých výstavách stále opakují. Přesto jsem vybral pár věcí, které by vás snad mohly zajímat.

Focus V

Zajímavé vaporizéry pro dabování, vaporizaci sušiny i extraktů. Má to RGB podsvícení, můžete si nastavovat různé kombinace, změny barev, blikání atakdále. Vaporizér ovládáte pomocí aplikace, kde si nastavíte co chcete kouřit nebo vidíte aktuální teplotu zahřívací komory. Některé modely mají displej, kde potřebné údaje vidíte a nepotřebujete nutně svůj mobil. Dokoupit si můžete dabovací pera, náhradní náustky a spoustu dalšího příslušenství. Tenhle Da brig jed na dobíjecí baterie, které se dají běžně koupit. Některé modely jsou vybavené bezkontaktní nabíječkou. Odkaz na stránky výrobce zde.

UV osvětlení pro pěstování rostlin

Výrobci osvětlení se poslední roky zaměřují na osvětlení vyzařující UV záření. To do jisté míry aktivuje obranný systém rostliny a přispívá k vyšší produkci pryskyřice, a tím i kanabinoidů a terpenů. UV záření jsou tři typy. UV-A, UV-B a UV-C. UV-C je škodlivé pro lidi i živočichy, takže se používá k dezinfekci, případně k ochraně rostlin před chorobami a škůdci. Ale ve velmi malém množství, protože je opravdu nebezpečné. Ze slunce se k nám vůbec nedostává, protože všechno odfiltruje atmosféra Země. Na Spannabisu jsem viděl dvě přídavná UV osvětlení.

Jedno z nich bylo od španělského výrobce The Jungle. Honosí se názvem Mantis, což znamená kudlanka, a má vyzařuje UV jen v rozsahu UV-A. To je nejméně škodlivé UV záření, ale také má nejmenší vliv na zvýšení produkce pryskyřice. Výrobce tvrdí, že toto světlo zvýší produkci pryskyřice a ochrání rostliny před škůdci a chorobami. Myslím ale, že efekt nebude příliš výrazný. Cena 3000,-, výkon 25 W.

Z mého pohledu zajímavější světlo představila firma LUX light. Jejich fluorescenční LuxElite PlantUV jednak kromě 30 % UV-A vyzařuje i 12 % UV-B záření, které je pro vyvolání obranné reakce rostliny o něco účinnější, a navíc stojí jen okolo 2000,- při stejném výkonu. LED technologie je super, ale v některých ohledech má stále nedostatky. Z hlediska UV záření jsou například fluorescenční výbojky efektivnější a levnější. To je také důvod, proč Mantis nevyzařuje UV-B. Bylo by to prostě moc drahé.

Na stánku LuxLight jsem se dozvěděl ještě jednu zajímavou věc. Při použití UV záření je prý lepší nepoužívat bílé odrazné plochy, tedy například stěny pěstebních skříní a boxů. Bílá barva pohlcuje UV záření a efektivita jeho přidávání se tak výrazně snižuje.

In Vitro

Stále větší pozornosti se dostává in vitro kultivaci. Jde o množení rostlin z jejich meristémům, tedy velmi malého kousku tkáně. Na Spannabisu byl k vidění mobilní laminární box, který vytváří sterilní prostředí pro tkáňovou kulturu. Video s tím laminárním boxem už jsem dával na YouTube i Facebook, tak si ho kdyžtak prohlédněte. Boxy a vitríny s plnou kontrolou klimatu, kde se nechávají rostliny ve zkumavce vyrůst byly na Spannabisu k vidění také, ale firma, která je prezentovala nějak nemá funkční stránky. Odkaz na katalog je zde.

Tentokrát jsem si skoro nic nepřivezl, mám jenom nějaká semínka a tady takovou novinku od Bovedy. Jsou to sáčky na konopí ve kterých už je sáček Boveda, který udržuje v pytlíku tu správnou vlhkost.

The Joint Doctor a Seed Stockers

Semínka

V katalogu Spannabisu jsem našel 50 semenných bank. Žádné z dalších odvětví tam nemělo takové zastoupení. Pouze to potvrzuje, že Španělsko patří v produkci konopných semen na špičku. Hodně holandských společností tam přesunulo svoji produkci a vzniká tam stále řada nových producentů. Tradiční známá jména jako Dutch Passion, Paradise Seeds, Royal Queen Seeds, Sensi seeds, Barneys Farm, Serious seeds – ti všichni tam měli své stánky a nabízeli semena z poměrně výhodné ceny. Také jsem tam udělal nějaký drobný nákup a dostal nějaké vzorečky zadarmo. Semínka jste si mohli i vyhrát.

Třeba na stánku Seedstockers stačilo umět trošku basket, a mohli jste mít pár semen zadarmo nebo se skvělo slevou. Jedna firma tam taky měla soutěž, že jste se museli udržet na hrazdě ve visu. Kdo se udržel 30 vteřin, dostal nějakou slevu, kdo minutu, dostal větší nebo tak nějak. Každopádně ta doba, kdy se máte na hrazdě udržet vypadala jako nic, ale lidi tam padali jak švestky. Raději jsem to ani nezkoušel, abych se neztrapnil, ale přišlo mi to dobrý. Hodně lidí tam očumovalo, takže úspěch to mělo.

Terpeny

Velký prostor měly firmy, které prodávají terpeny. Bez nich by všechny ty cartridge pro elektronické cigarety a vaporizéry neměly moc dobrou chuť. Dneska můžete koupit terpeny v podstatě libovolné odrůdy a plnit cartridge svým vlastním produktem se skvělou chutí. Terpeny se samozřejmě používají pro ochucení HHC produktů a může se s ním vylepšit konopí, které nemá valnou chuť.

Sklo

Co mě docela baví jsou různé výtvory ze skla. Firma Empire Glassworks prezentovala různé dýmky, s neuvěřitelnými designy. Třeba avokádová se mi hodně líbila, dýmky ve tvaru zmrzlinového poháru, dýmky jako donut, nanuk, sushi, ale třeba i jako penis. Prsa jsem tam bohužel neviděl, tak buď byly vyprodaný nebo provozovatelé firmy nedbají genderové vyváženosti.

De Verdampfer

Když už jsem u skla, tak další zajímavá skleněná záležitost byl vaporizér De Verdampfer. To sklo, ze kterého se vyrábí je z Česka. O tomhle vapíku jsme už mluvili v rozhovoru ze Simonem ze Serious Seeds v 21. epizodě Konopného podcastu. Jestli jste ji ještě neslyšeli, tak si ji poslechněte. No a samotný De Verdampfer, najdete mezi mými YouTube videy. Musím říct, že jsem byl unesený tím, jakou výborně zachová chuť toho, co skrz něj proženete.

Sdílet tento obsah