Facebook

Youtube

Instagram

Online kurz
Rozdíl tlaku vodních par – VPD

Rozdíl tlaku vodních par – VPD

- Kategorie: Články Rss feed , Podcast Rss feed

Vítejte u osmnáctého dílu konopného podcastu. Tentokrát bude zase trochu o pěstování, protože tématem tohoto dílu jsou klimatické podmínky v pěstírně, přesněji řečeno poměr teploty a vlhkosti vyjádřený v jednotkách tlaku. Jestli jste už někdy viděli nebo slyšeli o tabulkách se zkratkou VPD, dozvíte se, co znamenají, a pokud jste o nich neslyšeli nikdy, tak se dozvíte dost zásadní informaci, která vám pomůže vylepšit vaše pěstování.

Absolutní vlhkost vzduchu:

Absolutní vlhkost vzduchu, označovaná někdy jako vlhkostní poměr, se udává v gramech na metr krychlový, a představuje celkový obsah vodní páry v daném množství vzduchu, konkrétně v jednom metru krychlovém. Když se tedy řekne, že v jednom metru krychlovém vzduchu jsou čtyři gramy vody, jasně víte, kolik vody tam je. Tenhle údaj platí při všech teplotách. Takže, když bude 30 °C a ve vzduchu 18 gramů vody na metr krychlový a najednou se ochladí na 25 °C, bude absolutní vlhkost pořád stejná, tedy pořád 18 gramů na metr krychlový. Absolutní vlhkost vzduchu se při pěstování moc nepoužívá, ale je dobré vědět, co to je.

Relativní vlhkost vzduchu:

Relativní vlhkost vzduchu znamená poměr obsahu vlhkosti vzduchu vzhledem k množství vlhkosti při dané teplotě. Jde tedy o poměr tlaku par k tlaku nasycených par a vyjadřuje se v procentech. Když je relativní vlhkost vzduchu 100%, je v přírodě mlha. Vzduch už nedokáže pojmout více vody, a ta kondenzuje z plynného skupenství do kapalného. Když budete mít 100% relativní vlhkost v pěstírně, budete tam mít mlhu taky, a na stěnách, podlaze i rostlinách bude mokro.

Důležité je ale vědět, že množství vody, které je vzduch schopen pojmout, se mění v závislosti na jeho teplotě. Takže, když budete mít v pěstírně nebo ve skleníku 60% vlhkost při 30 °C a najednou dojde k poklesu teploty na 25 °C, stoupne relativní vlhkost zhruba na 80 %. Ale pozor, absolutní vlhkost přitom zůstane stejná. V tomhle případě je asi 18 g na metr krychlový.

Rosný bod

Teplota, při které je vzduch plně nasycen vodní parou. Relativní vlhkost vzduchu bude při této teplotě 100 %.

Poslechněte si tento a všechny další díly Konopného podcastu na:

Pickey.czbezplatné epizody i prémiový obsah. Můžete mě tam také podpořit v tvorbě dalších epizod.

VPD

VPD vyjadřuje rozdíl mezi plným nasycením vzduchu vodní parou a aktuálním množstvím vodní páry ve vzduchu, a to v jednotkách tlaku, konkrétně v kilopascalech. Když je VPD 0 kPa, znamená to, že vzduch je plně nasycen vodní parou. V takovou chvíli je relativní vlhkost vzduchu při aktuální teplotě 100 %.

  • Doporučené VPD je 0,4 až 0,8 kPa pro sazenice a počáteční fázi růstu
  • 0,8-1,2 pro pokročilou fázi růstu a začátek kvetení
  • A 1,2-1,6 pro závěrečnou fázi kvetení.

Tabulka VPD

Musím ještě  připomenout, že pěstování konopí s obsahem látek ze skupiny tetrahydrokanabinolů vyšším než 1 % je povoleno pouze držitelům licence vydané úřadem ministerstva zdravotnictví. Ten, kdo ji nemá, může legálně pěstovat konopí s obsahem THC pouze do jednoho procenta. Jelikož se zákony mohou měnit, zjistěte si, jaká pravidla jsou platná v době a v místě, kde byste chtěli konopí pěstovat.

Odkazy:

.

Všechny bezplatné epizody najdete také na:

Sdílet tento obsah