Facebook

Youtube

Instagram

Online kurz
Pojmy v osvětlení – PAR, PPFD, PPF, DLI, účinnost a další

Pojmy v osvětlení – PAR, PPFD, PPF, DLI, účinnost a další

- Kategorie: Články Rss feed , Podcast Rss feed

Při pěstování v uzavřeném prostoru je umělé osvětlení nepostradatelnou pomůckou každého pěstitele. Za posledních patnáct, dvacet let prošly světelné zdroje neskutečným vývojem. Na trhu s pěstitelským vybavením se objevovaly třeba plazmové výbojky, dvoukoncové vysokotlaké výbojky, keramické halogenidové výbojky a samozřejmě LED osvětlení, které si prošlo několika vývojovými stádii a jsem přesvědčen o tom, že ještě zdaleka nejsme u konce.

S tím, jak se osvětlení pro pěstování rostlin vyvíjí, přibývá také údajů, které výrobci o svých osvětlovacích soustavách zveřejňují. A nutno dodat, že se v průběhu roků mění. V téhle epizodě Konopného podcastu vám shrnu a popíšu pojmy, které byste měli znát, když chcete vybrat dobré osvětlení. Samotný výběr pak už bude na vás.

V podcastu se dozvíte:

  • Co je fotosynteticky aktivní záření PAR
  • Proč je důležitý foton a co je jeho úkolem
  • Co je celkový světelný tok fotonů
  • Co znamená PPF, PPFD, DLI nebo PBAR
  • Jak chápat účinnost převodu elektrické energie na fotosynteticky aktivní fotony

Poslechněte si celý díl tohoto podcastu na a další díly na:

Pickey.czPodbeanSpotify | Apple Podcast | Amazon Music | Google Podcast nebo dalších oblíbených podcastových platformách.

Pojmy

PAR: Fotosynteticky aktivní záření (anglicky Photosynthetically Active Radiation – PAR). Je to světlo, které rostliny využívají k fotosyntéze a obecně se za něj považuje světlo o vlnových délkách 400–700 nanometrů. Množství PAR se vyjadřuje v PPFD (hustota fotosynteticky aktivních fotonů) μmol/m2s.

Foton je částice nesoucí světelnou energii o specifické vlnové délce. Pro pěstování rostlin je podstatné počítat fotony nesoucí energii světla v oblasti fotosynteticky aktivního záření.

Celkový světelný tok fotonů: množství fotonů emitovaných světelným zdrojem za jednu sekundu bez ohledu na to, zda jsou v oblasti PAR, či nikoliv (μmol/s).

Tok fotosynteticky aktivních fotonů (PPF): množství fotosynteticky aktivních fotonů emitovaných světelným zdrojem za 1 sekundu (μmol/s).

Hustota toku fotosynteticky aktivních fotonů – PPFD: Photosynthetically photon flux density, udává množství fotonů v mikromolech dopadající na plochu 1 m2 za jednu sekundu. Udává se v μmol/m2s. Pro konopí se doporučuje PPFD do nějakých 100 μmol/m2s pro malé sazeničky a klony. 300-500 μmol/m2s pro mateční rostliny. 500–700 μmol/m2s pro rostliny ve vegetativní fázi a 700–2000 μmol/m2s pro rostliny ve fázi kvetení.

Účinnost převodu elektrické energie na fotosynteticky aktivní fotony: PAR photon Efficacy (PPE) říká, kolik fotonů dokáže světelný zdroj vyrobit za jednu sekundu z jednoho wattu spotřebované elektrické energie. Uvádí se v μmol/Joule.

Day light integral (DLI): Značí, kolik fotosynteticky aktivních fotonů dopadne na plochu za jeden den. Udává se  v molech na metr čtvereční a den. Konopí v optimálních podmínkách dokáže zpracovat i 60 mol/m2den, ale běžně se doporučuje okolo 45 mol/m2den.

Pro rostliny biologicky aktivní záření (PBAR): zahrnuje světlo mezi 280 a 800 nm, které nějakém způsobem ovlivňuje biologické procesy v rostlině. Nemusí se nutně podílet na fotosyntéze, ale může v rostlině vyvolávat třeba ochranné reakce nebo reakce k dosažení lepší pozice na slunci nebo tak podobně.

PPFD, PAR, ePAR, DLI a další v méně než třech minutách

Sdílet tento obsah