Facebook

Youtube

Instagram

Online kurz
Oxid uhličitý

Oxid uhličitý

Kapitolu popisující přidávání CO2 najdete na stránce 90. Sestavení vlastního zařízení pro dávkování oxidu uhličitého není příliš složité a vyjde vás na pár korun. Investice se zaručeně vyplatí.

CO2 – oxid uhličitý je plyn bez barvy, zápachu a chuti, který se běžně vyskytuje v ovzduší. Tento plyn není jedovatý, ale je nedýchatelný. Jeho vysoký obsah v ovzduší má na člověka neblahý vliv, protože narušuje uhličitanovou rovnováhu v krvi. Vysoká koncentrace oxidu uhličitého může mít za následek ztrátu vědomí a smrt. Při zacházení s tímto plynem je tedy třeba dbát velké ostražitosti a před vstupem do pěstírny, která je vybavena zařízením na obohacování vzduchu o CO2, je nezbytné řádně vyvětrat!!!

  • CO2 láhev (plnou) – nejlépe 6Kg, ale záleží na velikosti vaší pěstírny – seženete na inzerát kolem 500,- Kč + cca 200,- Kč za náplň.
  • Redukční tlakový ventil, který na bombu pasuje a je vybaven měřákem průtoku CO2 – měřák by měl udávat průtok v gramech nebo litrech za minutu. Průtok by měl být regulovatelný. Ventil by měl být vybaven předehříváním plynu, aby nedocházelo k zamrzání systému. Cenově se lze udržet do 1.500,- Kč.
  • Kabel, kterým přivedete k předehřívacímu tělesu na redukčním ventilu elektřinu. Nejspíš budete potřebovat i adaptér, který bude schopen z 230V udělat 12 nebo 24 (záleží na ventilu). Adaptér musí mít napětí nejméně 2000 mA, jinak topení neutáhne. Pořizovací cena cca 500,- Kč.
  • Elektro-magnetický ventil, který je bez přívodu elektřiny zavřený – 300,- Kč.
  • Digitální časový spínač – 300,- Kč.
  • Teflonová páska – 30,- Kč.
  • Silikonová hadička, kterou budete rozvádět plyn do potřebných míst – cena závisí na potřebné délce.

Jak pěstovat

Co2 ventilventil v akci

Sdílet tento obsah