Facebook

Youtube

Instagram

Online kurz
KP 48 – Zušlechtění chuti a skladování konopí

KP 48 – Zušlechtění chuti a skladování konopí

- Kategorie: Články Rss feed , Podcast Rss feed

V tomto díle Konopného podcastu se dozvíte o zušlechťování vůně a chuti konopí po sklizni, takzvaný curing, a také jak na správné skladování. Chuť ani vůně po usušení totiž ještě ani zdaleka nejsou tak dokonalé, jak mohou být. Existují dokonce i způsoby, jak úplně přirozeně zlepšit kvalitu například špatně usušeného nebo nevhodně skladovaného konopí. V téhle epizodě se dozvíte, co všechno udělat po usušení, abyste pro sebe nebo své zákazníky získaly konopí nejvyšší kvality, a navíc prodloužili jeho trvanlivost.

V podcastu se dozvíte:

  • Proč a jak provádět takzvaný curing.
  • Co dělat, když konopí uschne až moc.
  • Jak zachovat co nejlepší chuť a vůni.
  • Za jak dlouho po sklizni je konopí lepší.
  • Pár vychytávek pro lepší vůni.

Pěstování konopí není vždy legální a jeho pravidla upravuje v ČR Zákon č. 167/1998 sb. Zjistěte si, jaké zákony platí v místě, kde byste chtěli konopí pěstovat.

Tento podcast je i s videem na YouTube

Přepis podcastu byl vytvořen s pomocí AI, omluvte drobné nedostatky.

Vítejte u dalšího dílu konopného podcastu.

Jeho tématem je zušlechtění vůně a chutí konopí po sklizni a následné zpracování, takzvaný curing. A také správné skladování, abyste z konopí, které je čerstvě zpracované, takové většinou tmavší, nevoní úplně ještě tak dobře, mohli získat, to nejlepší možné konopí, které bude dobře vonět, bude dobře chutnat, bude dobře vypadat, ztratí tu tmavou barvu a udělá radost vám a třeba i vašim zákazníkům.

A bude mít také tu správnou konzistenci, aby při skladování odolalo různým mechanickým poškozením, aby vám vydrželo co nejdéle v co nejlepší kvalitě. Takže poslouchejte tenhle podcast až do konce a dozvíte se všechno, co k tomu potřebujete vědět.

Takže, proč se curing, to zušlechtění té chutě a vůně dělá?

Zaprvé je to kvůli tomu, že konopí, když ho usušíte poprvé, dejme tomu, že sušíte dva, tři týdny, nebo jenom deset dnů, nebo jenom týden, tak to konopí je sice na omak suché, ale není tomu úplně tak. Já mám tady konopí, které už je uskladněné několik měsíců, myslím, že to je osm měsíců. Pak tady mám konopí, které je asi měsíc staré, je tak tři týdny po usušení. To konopí je tmavší, je to jiná odrůda, takže tam je třeba počítat s tím, že ty odrůdy mohou mít jinou barvu bez ohledu na to, jestli byly dobře usušené nebo špatně usušené. Prostě ta barva toho konopí závisí dost významně na té odrůdě.

Nicméně, když to usušíte, tak ta vlhkost není rovnoměrně rozložená po té palici, po těch květech. Po tom prvním sušení máte uprostřed té palice pořád ještě vyšší vlhkost než na jejím okraji, takže ty vrchní části té palice už se můžou zdát úplně suché, nicméně uvnitř té palice je ta vlhkost přirozeně vyšší.

A během toho curingu jedna z věcí, která se při tom curingu odehraje, je to, že ta vlhkost přechází do těch suchých částí palic a odtud se vypařuje ještě do vzduchu. A my potřebujeme, aby ta palice byla zhruba stejně vlhká uvnitř i venku. To ještě potřebuje nějaký čas, ale kdybychom to nechali sušit, kdybychom to nechali ještě nějakou dobu v podmínkách, ve kterých jsme to sušili, tak tam by vám mohl nastat takový problém, že ten vršek bude moc suchý. Budou se tam obrušovat ty trichomy, které mají na sobě tu pryskyřici, která obsahuje vlastně všechny ty účinné látky. Tak ta by se mohla obrousit a snížili byste vlastně kvalitu toho konopí, zatímco uvnitř by to pořád ještě mohlo být vlhké.

Ještě musím upozornit na to, pokud to nevíte, že pěstování konopí s obsahem THC nebo veškerých látek ze skupiny tetrahydrokanabinolu vyšším než 1% je u nás zakázané. Pokud to chcete dělat, potřebujete speciální licenci od ministerstva zdravotnictví, takže pokud ji nemáte, můžete pěstovat odrůdy, které mají obsah THC do 1%, což je třeba i případ odrůdy, kterou tady mám.

Takže jedna věc, proč se ten curing dělá, je to, aby to správně doschlo a další věc, která je velmi důležitá, je, že potřebujete, aby se rozložil ten chlorofyl, který dělá tu špatnou chuť toho čerstvého konopí. Nechci říct úplně špatnou, ale prostě znehodnocuje ty dobré látky. Ty látky, které přispívají k chuti, prostě přehluší částečně ty terpeny, ta taková štiplavá chuť toho chlorofylu.

Takže když to nějakou dobu odleží, ten chlorofyl se rozkládá a zmizí, a proto vlastně je to konopí, které už je nějakou dobu uskladněné, tak je dost často světlejší než to konopí, které je čerstvé.

Další důvod, proč je dobré ten curing dělat, je, a to platí zejména, pokud můžete pěstovat odrůdy s vyšším obsahem THC, tak THC při špatném skladování, při špatné vlhkosti se mění na kanabinol, který má sice psychoaktivní účinek a má i samozřejmě nějaké léčebné benefity, nicméně, účinky toho konopí jsou potom jiné. Ten kanabinol je malinko slabší a je trošku sedativní.

Cílem toho curingu je také dosáhnout správné konzistence, díky které bude materiál odolnější, bude pružnější, bude dostatečně suchý na to, aby se dal rozdrtit, ale nebude z něj opadávat všechno hned při prvním doteku.

Podle toho také poznáte dobře a špatně usušené konopí, že to přesušené konopí už při doteku začíná se drolit, už ty vrchní části toho květu se začínají drolit a odlamovat, a rozpadávají se, zatímco správně usušené konopí se dobře drtí, když ho dáte do drtičky, tak se krásně rozdrtí, netáhnou se žádná nedosušená vlákna nebo něco takového, ale zároveň se i hned nedrolí.

Tak, jde nám samozřejmě o to, abychom zachovali co největší množství účinných látek v tom konopí. Pokud bychom ho taky sušili dlouho, tak při delším sušení dochází k odpařování těch terpenů. Vlastně to, když cítíte, že to konopí voní, to znamená, že ty terpeny, které v tom máte, a které mají taky určitý léčební benefity a mají samozřejmě i přínos k tomu, třeba rekreačnímu využití, pokud je to možné použít pro tenhle účel, tak ty terpeny mají velký vliv a byla by škoda o ně přijít tím, že to budete dlouho sušit v otevřeném nějakém velkém prostoru, kde ty terpeny mají kam utíkat.

Takže, jak takový curing provádět, takové zušlechtění té chutě a vůně, abych to řekl nějak česky. Ideální je, nebo v podstatě nezbytný je, mít nějakou vzduchotěsnou nádobu. Já mám tady takové plastové krabičky, které jsou dobře uzavíratelné, dobře těsné. Lze použít bez problému třeba zavařovací sklenici a do této konopí dát. Není to také vůbec žádný problém.

Lze použít samozřejmě, lze to i nějakým způsobem zavakuovat, ale k tomu se ještě dostanu. To už bych použil až pro to skladování, ale pro ten curing je také důležitý, aby v té krabičce nebo v té nádobě, ve které ten curing probíhá, byl prostor pro nějaký kyslík.

Vy potřebujete ještě kyslík k tomu, aby mohla probíhat nějaká částečná dekarboxylace. To znamená přeměna těch kanabinoidních kyselin na ty samotné kanabinoidy. A k tomu potřebujete prostě kyslík. A teď se právě dostávám k tomu curingu.

Co vy uděláte? Vy vlastně to konopí, které už je usušené, ale my víme, nebo vy už teďka taky víte, že uvnitř těch palic nějaká ta vlhkost je vyšší než na povrchu. My to konopí dáme do té krabice. Já ji zaplním maximálně do dvou třetin. Myslím si, že je to ideální. Rozhodně to nechce plnit úplně do plna, aby se tam prostě ještě vešel nějaký ten vzduch.

Předpokládám, že to konopí je dobře usušené. Pokud by bylo přesušené, musíme zvolit ještě malinko jiný postup. K tomu se dostanu za chvilku. Teď mám ideálně usušené konopí. Já ho přiklopím, zacvaknu to, aby tam nemohl vzduch a dám ho někam do chladu. Já dávám takových 17, maximálně 20 stupňů a dám ho prostě do temna.

Neříkám, že 20 stupňů je nějaký chlad, ale může být i 13 stupňů. Ale může být i při pokojové teplotě někde v temnu. V tomto stavu já ten materiál tam nechám. A každý den, během prvního týdne, každý den tu krabičku otevřu, aby se mohl ten vzduch v té krabičce vyměnit.

Při výměně toho vzduchu dojde ke dvěma věcem. Jednak se tam dostane ten kyslík, který je potřeba pro tu částečnou karboxylaci. A jednak tam odsud může uniknout ta vlhkost, která se dostává vnitřkem těch palic na ten povrch. Nechám to otevřené asi čtvrt hodiny a potom to zase zavřu.

A já ještě používám vlhkoměr, který měří relativní vlhkost vzduchu. Já mám tady takový digitální a ten tam vložím do té krabičky a zavřu to. A zase to nechám, dám na to tmavé místo při té teplotě 13-20°C. Ale já bych se držel toho mezi těmi 15-20°C. A druhý den to zase otevřete dvakrát. Dvakrát denně první týden otevřít, nechat vyvětrat, nechat to odfouknout. Aby se ten vzduch vyměnil.

Můžete si to i zkusit pomačkat, zjistit, jestli to dobře schne, ale to poznáte nejlépe podle toho vlhkoměru. Pokud tam máte vlhkost třeba 70%, už je to moc vysoká vlhkost a riskujete, že se vám tam objeví nějaká plíseň. Pokud by tam byly nějaké zárodky, už je to docela hraniční hodnota. V takovém případě já to nechám otevřené. Ne úplně, aby mi to neschlo rychle, ale třeba to víko dám na polovinu té krabičky, aby pořád to mohlo dýchat, ale zároveň bych malinko zabránil tomu úniku těch terpenů, těch vůní, co v tom vlastně chci mít.

Ještě je tady varianta pomocí speciálních pytlíčků, které udržují správnou vlhkost. Já používám pytlíčky Boveda, v tom je nějaký solný roztok, jsou tam nějaké přírodní soli a je tam přefiltrovaná voda.

Vlastně tady ten roztok nebo tady ten mix těch solí a té vody dokáže udržovat potřebnou relativní vlhkost. Optimální pro to skladování i pro ten curing je nějakých 55 až 65 % relativní vzdušené vlhkosti.

A když použiju tady ty pytlíčky, tak ty dovedou přebytečnou vlhkost do sebe nasát a pokud je tam tý vlhkosti málo, pokud to máte třeba přesušený, tak vlastně jsou schopné zase tu vlhkost, kterou v sobě mají, do tý krabičky, v který provádíte ten curing tu vlhkost zase uvolnit a de facto třeba i ten přesušený materiál obohatit tou vlhkostí a vrátit mu tu správnou konzistenci a vylepšit ho celkově.

Takže říkám, vy můžete provádět ten curing s pytlíčkem, bez nich to už nechám samozřejmě na vás, ale rozhodně doporučuji používat ten vlhkoměr, abyste věděli, jaký to prostředí v tý krabičce je nebo v tý nádobě, kde to budete dělat, abyste mohli eventuálně reagovat na to, když je to přesušený nebo když je tam ta vlhkost moc vysoká nebo když je tam moc nízká.

Co vy uděláte? Vy vlastně to konopí, které už je usušené, ale my víme, nebo vy už teďka taky víte, že uvnitř těch palic nějaká ta vlhkost je vyšší než na povrchu. My to konopí dáme do té krabice. Já ji zaplním maximálně do dvou třetin. Myslím si, že je to ideální. Rozhodně to nechce plnit úplně do plna, aby se tam prostě ještě vešel nějaký ten vzduch.

Předpokládám, že to konopí je dobře usušené. Pokud by bylo přesušené, musíme zvolit ještě malinko jiný postup. K tomu se dostanu za chvilku. Teď mám ideálně usušené konopí. Já ho přiklopím, zacvaknu to, aby tam nemohl vzduch a dám ho někam do chladu. Já dávám takových 17, maximálně 20 stupňů a dám ho prostě do temna.

Neříkám, že 20 stupňů je nějaký chlad, ale může být i 13 stupňů. Ale může být i při pokojové teplotě někde v temnu. V tomto stavu já ten materiál tam nechám. A každý den, během prvního týdne, každý den tu krabičku otevřu, aby se mohl ten vzduch v té krabičce vyměnit.

Při výměně toho vzduchu dojde ke dvěma věcem. Jednak se tam dostane ten kyslík, který je potřeba pro tu částečnou karboxylaci. A jednak tam odsud může uniknout ta vlhkost, která se dostává vnitřkem těch palic na ten povrch. Nechám to otevřené asi čtvrt hodiny a potom to zase zavřu.

A já ještě používám vlhkoměr, který měří relativní vlhkost vzduchu. Já mám tady takový digitální a ten tam vložím do té krabice a zavřu to. A zase to nechám, dám na to tmavé místo při té teplotě 13-20°C. Ale já bych se držel toho mezi těmi 15-20°C. A druhý den to zase otevřete dvakrát. Dvakrát denně první týden otevřít, nechat vyvětrat, nechat to odfouknout. Aby se ten vzduch vyměnil.

Můžete si to i zkusit pomačkat, zjistit, jestli to dobře schne, ale to poznáte nejlépe podle toho vlhkoměru. Pokud tam máte vlhkost třeba 70%, už je to moc vysoká vlhkost a riskujete, že se vám tam objeví nějaká plíseň. Pokud by tam byly nějaké zárodky, už je to docela hraniční hodnota. V takovém případě já to nechám otevřené. Ne úplně, aby mi to neschlo rychle, ale třeba to víko dám na polovinu té krabičky, aby pořád to mohlo dýchat, ale zároveň bych malinko zabránil tomu úniku těch terpenů, těch vůní, co v tom vlastně chci mít.

Ještě je tady varianta pomocí speciálních pytlíčků, které udržují správnou vlhkost. Já používám pytlíčky Boveda, v tom je nějaký solný roztok, jsou tam nějaké přírodní soli a je tam přefiltrovaná voda.

Vlastně tady ten roztok nebo tady ten mix těch solí a té vody dokáže udržovat potřebnou relativní vlhkost. Optimální pro to skladování i pro ten curing je nějakých 55 až 65 % relativní vzdušené vlhkosti.

A když použiju tady ty pytlíčky, tak ty dovedou přebytečnou vlhkost do sebe nasát a pokud je tam tý vlhkosti málo, pokud to máte třeba přesušený, tak vlastně jsou schopné zase tu vlhkost, kterou v sobě mají, do tý krabičky, v který provádíte ten curing tu vlhkost zase uvolnit a de facto třeba i ten přesušený materiál obohatit tou vlhkostí a vrátit mu tu správnou konzistenci a vylepšit ho celkově.

Takže říkám, vy můžete provádět ten curing s pytlíčkem, bez nich to už nechám samozřejmě na vás, ale rozhodně doporučuji používat ten vlhkoměr, abyste věděli, jaký to prostředí v tý krabičce je nebo v tý nádobě, kde to budete dělat, abyste mohli eventuálně reagovat na to, když je to přesušený nebo když je tam ta vlhkost moc vysoká nebo když je tam moc nízká.

Pokud je tam pod 55 % relativní vlhkosti, víte, že je tam málo. Pokud je tam více 65, víte, že je to moc. Nemusíte někde měřit, kolik vody obsahuje vaše konopí, ale takhle jednoduše to zjistíte poměrně za málo peněz.

Takže první týden to odvětráváte dvakrát týdně a druhý týden už stačí to třeba jednou za dva dny otevřít na těch čtvrt hodin jednou. Třetí týden už to bude stačit třeba jednou nebo dvakrát týdně a takhle ten interval snižujete, ale já si myslím, že já to dělám radši delší dobu. Já doporučuji minimálně měsíc, ale osobně upřednostňuji, pokud konopí, který je sklizené, může ležet v dobrých podmínkách minimálně dva měsíce před tím, než by šlo někam k nějakému spotřebiteli nebo by ho sám nějakým způsobem využil.

Prostě pokud to budete dělat, nebo pokud s tím máte už zkušenosti, je to tak, že to konopí opravdu, tam se ta vůně v tom vysloveně vyvíjí a vy budete sami překvapeni, pokud jste to nikdy nedělali, že to konopí během těch prvních týdnů úplně získává novou vůni.

Dost často se mi stane, že tam dám nějaký materiál do té krabičky. Jsem třeba úplně maximálně spokojený a potom to otevírám, nechám to vylepšovat tu chuť a vůni a otevřu to prostě za dva týdny, když to třeba otevírám pravidelně a cítím, jak se to tam krásně rozvíjí. Ta správná vlhkost je alfa a omega celého tohoto procesu.

Nebude vadit ani tolik, když to budete v domácích podmínkách mít někde v bytě, kde bude 22 stupňů. To bude menší problém, pokud to je dobře uzavřeno. Jako je to menší problém, než kdyby tam byla vysoká nebo nízká vlhkost, protože když je tam vysoká vlhkost, může to plesnivět, nízká vlhkost, sníží se mechanická odolnost. Ve finále budete mít na dně krabice spoustu odlámané pryskyřice, ale radši byste ji měli v těch palicích.

V průběhu těch 4 až 8 týdnů se ta vlhkost, která byla uvnitř těch palic, vlastně ta vlhkost, která je uvnitř, až někde u toho stonku uvnitř palice, tak je zhruba stejná, jako je na povrchu té palice. A to je moc důležité, aby vlastně ta vlhkost byla všude stejná.

Tak, zmínil jsem variantu, kdy je konopí přesušené. Stává se to, je to problém. Kromě toho, že rychlejším přesušením nějaká degradace chlorofylu nenastane rychleji, tak co se stane je to, že to konopí prostě nevypadá dobře, rychle se drolí, nedělá to dobrotu. Ani to potom dobře nechutná, i když to někdo používá pro vaporizaci nebo kouření. Rychleji to hoří, je to štiplavé, nechutná to prostě tak dobře.

Když se udržuje ta vlhkost mezi 55 a 65 %, je to opravdu vyzkoušené, že to je optimální pro to konopí. Je to vyzkoušené v laboratoři, ne jenom u někoho doma. Takže pokud bych měl toto konopí přesušené, tak můžu udělat dvě věci. Tři věci můžu udělat.

Za prvé můžu použít ty sáčky, jak už jsem zmínil. Ty sáčky jsou vždycky určeny pro nějakou hmotnost toho materiálu, ale pokud máte to fakt suché, doporučuji použít třeba větší pytlík. Tady mám třeba pytlík, který je na 450 gramů, tohle je odhadem nějakých 60-70 gramů. Tak na pár dnů bych tam mohl vložit i ten větší pytlík a kdybych měl tam vlhkost třeba řekněme 50%, tak během tří, čtyř, maximálně pěti dnů by mi takovýhle pytlíček tam zvýšil tu vlhkost velmi efektivně.

Tady u těch tří menších, které jsou každý na 30 gramů, tak by mi to pokrylo taky tu potřebu. Možná by to s tamtím velkým bylo rychleji, ale to není teď podstatné. Můžete používat pytlíčky v domácích podmínkách. Pokud máte produkční, komerční provoz, přesušíte, máte problém a můžete ho řešit jedině nějakýma takovýma, konkrétně těmahle sáčkama nebo od jiné firmy, to už je prostě jedno, ale nějakými přípravkami, které jsou schopné zvlhčit svoje okolí.

Někdo dělá ještě to, že pokud to přesušíte, tak zvýší vlhkost v nějaké místnosti a tamto konopí nechá vlastně tu vlhkost nasát. Problém je v tom, že ve chvíli, kdy máte nějakou větší místnost, tak ty terpeny už mají kam prchat, takže vy sice to nějakým způsobem zvlhčíte, ale už zase ztratíte část vlastně toho dobrého a aromatického, co v tom konopí je.

Vrátím se k těm domácím podmínkám, pokud byste tohle měli přesušené, pokud se vám to stane, máte to moc suché, máte i další možnosti. Úplně jednoduchá věc, pomerančová kůra. Tam může vyřešit hned dva problémy. Jednak tu vlhkost, vy když ji tam dáte, tak ta kůra je vlhká, můžete tam dát i z celého pomeranče, to už záleží opravdu jenom na vás.

Dobré je k tomu každopádně přidat ten vlhkoměr, abyste věděli, jestli to nezvlhčuje až moc. Ten vzduch můžete potom snadno jeden kousek odebrat. Pokud tam dáváte nějaký organický materiál, jako je kůra, tak to takhle zničíte.

Druhou službu, kterou vám ta kůra citrusů udělá je, že pokud to vaše konopí nemá dobrý terpenový profil, moc nevoní, což se u toho přesušeného může snadno stát, protože je spousta terpenů zmizela, tak vy vlastně získáte nějakou dodatečnou vůni, naprosto přirozenou cestou z toho ovoce, z těch citrusů nebo jablek.

Když používáte citrusy, pokud to doma byste používali jakoukoliv citrusovou kůru, dobře to umyjte, protože ty kůry těch citrusů jsou dost často chemicky ošetřené, aby to ovoce vydrželo delší dobu, anebo kupte organicky pěstované pomeranče, nejsou vždy tak pěkné, nemusí ani úplně tak extra vonět, ale zase si dáváte do krabičky přirozený materiál.

Já to zvlhčit v tomhle případě nepotřebuju, takže to vyndám, pokud bych to potřeboval, zase zavřel bych to, nechal bych to v tom, když to potřebujete delší dobu řešit, tak tu kůru opravdu každý dva dny vyměnit, tady tu starou vyhodit, novou tam dát. Stejně tak můžete použít kůru z limetek, třeba ta není tak vlhká, takže je to třeba dobré i pro menší množství.

Když mi to přeschne, vezmu rozprašovač a postříkám to vodou, samozřejmě že to nějakým způsobem funguje, ten problém to řeší relativně rychle, ale neefektivně, protože na tohle neexistuje moc rychlé řešení, protože potřebuje, aby se ta vlhkost byla rovnoměrná v celé té palici, nejenom abyste měli mokrý vršek a uvnitř to bude třeba dál přeschlý.

Takže já jsem namočil kuchyňskou papírovou utěrku, vyždímal a dám jí do té krabičky s konopím a zase krabičku zavřu a zase důležitý je mít tam ten vlhkoměr, abych prostě věděl, jestli mi tam ta vlhkost nestoupá moc, abych tam zase neměl opačný problém, že místo přesušeného konopí tam budou mít konopí, které bude plesnivět.

Zase zavřu, dám to na to temné místo. Tu utěrku ideální je samozřejmě, pokud použijete nějakou filtrovanou vodu nebo destilovanou vodu, nebo převařenou vodu aspoň, a tu utěrku druhý den to třeba zkontrolujete, zjistíte, že je tam ještě malá vlhkost, tak dáte třeba dvě ty utěrky, navlhčené, abyste tam tu vlhkost zvýšili víc. Případně, že už tam vlhkost je dostatečně velká, utěrku vyndáte, další den zase zkontrolujete.

To opětovné zvlhčování vlastně toho přesušeného konopí je nejlepší dělat delší dobu. Radši si počkat, než to dělat narychlo. Přesušené konopí je problém hlavně pro někoho, kdo to dělá na výdělek, kdo má nějaký komerční provoz.

Protože to konopí, když uděláte mokrý trim, to znamená, že sklidíte kytky, rovnou ty palice oberete, ostříháte z nich ty velké listy, necháte na ní třeba malý nějaký okvětní, tak rozdíl mezi hmotností těch čerstvě obraných palic a těch usušených palic je 70 až 80 % hmotností. 70 až 75 % hmotností, když to ztratí, je takový standard. Pokud už to ztratí 80 % vlhkosti, bývá něco špatně. Od 70 % hmotnosti bývá něco špatně. To znamená, já jsem si to tady napsal do čísel, když třeba bude mít konopí až o 5 % nižší vlhkost, tak ztratíte na 1 kg mokrých čerstvě obraných palic 80 %. Pokud vám to takhle přeschne, tak získáte 200 g suchého květu. Pokud to usušíte dobře a ztratí se vám třeba jen 75 %, tak už získáváte z 1 kg mokrých čerstvě obraných palic 250 g. A pokud máte odrůdu, která snese, která bude mít optimální vlhkost, bude dobře usušená a ztratí jen 70 % hmotnosti, tak potom už máte z 1 kg mokrých palic 300 g.

Takže když budete mít velký provoz a budete chtít sklízet 100 kg čerstvějších palic při jedné ze sklizní, tak už je ten rozdíl 5 až 10 kg, což už v ekonomice toho provozu je dost, tak nemusíme si asi nic povídat o tom, že ztráta 5 % při výrobě, ne tím, že by se někde něco ztratilo, ale tím, že jsme ho špatně usušili, je hodně a 10 % to už je opravdu moc.

Takže to správné sušení, zvlášť v komerčním provozu, má obrovský význam a pro každého pěstitele a má velký význam v tom, protože na něm výrazně závisí kvalita výsledného produktu, produktu toho konopí jako takového.

Máme tady ještě další věc, že my vlastně během toho curingu i během toho skladování můžeme napravit nějaké chyby. Může se třeba stát, že to konopí neúplně dobře voní. To se může stát snadno.

V domácích podmínkách se takovýhle problém dá napravit buď, jak už se řeklo, třeba citrónovou kůrou, ta pomerančovou kůrou, nebo jakou citrusovou kůrou, nebo se dá vyřešit tím, že vezmete nějakou jinou rostlinu, ve které jsou ty terpeny, které jsou běžně obsaženy v tom konopí, jako je třeba levandule, která hodně dobře voní a obsahuje ten linalol, který je v konopí taky obsažený.

A pokud máte takovýhle sypký materiál, je dobré zase zabalit to třeba do té kuchyňské utěrky nebo do nějakého hadříku, do něčeho prostě, z čeho vám nebude spadávat do vašeho konopí kusy levandule, ale bude se tam uvolňovat jenom ta vůně.

Ta levandule je třeba na tohle docela dobrá. Můžete tam dostat třeba alfa pinen, což je další terpen, který se tam běžně vyskytuje v tom konopí. Já tady mám tady ten uleželý model, ten je hodně voňavější, tam je výborná ta struktura, všechno. Dobře je to ošetřené, prostě dobře je to uskladněné. Netřeba do toho něco přidávat.

Můžete vzít prostě větvičku borovice, ideálně jsou mladé výhonky těch jehličnanů, a zase to do něčeho dát, aby vám to nepadalo do toho konopí. Musíte dávat i pozor, abyste si tam nedali nějaké brouky nebo nějakou špínu, nebo abyste si tam nekapali smolu, samozřejmě do té vaší krabičky s tím konopím, ale můžete tímto způsobem částečně vrátit tomu konopí tu jeho vůni.

Můžete použít třeba mátu peprnou, která taky výborně voní, dobře uvolňuje z vlasů ty terpeny a dává možnost vlasům tomu, aby ty terpeny nasály něco od ní. O jablku už jsem mluvil, no a co si budeme povídat, pokud vám nebude vonět konopí, které jste vypěstovali ve nějakém velkém provozu, tak tam asi nebudete do toho loupat metrák pomerančů a budete muset to vyřešit nějakým jiným způsobem.

Prodávají se terpeny samotné, už izolované v různých kvalitách, které můžete nějakým způsobem na to konopí zase nastříkat nebo nějakým způsobem vaporizovat do něj. Je to samozřejmě vždycky něco za něco. Nejlepší je, když je to přirozené, když to má tu přirozenou vůni.

V době, kdy je v dostatečně mnoha státech legální pouze CBD konopí, které prostě dost často nemá takovou krásnou vůni, jako ty vysoce potentní modely, tak tam se potom prodejci samozřejmě snaží nějakým způsobem to konopí vylepšit a mají už potom takový názvy, jako CBD, Gelato, Sour Diesel, Mango Haze a vlastně dávají tomu názvy odrůd, které to jednoduše nejsou.

Jsou to prostě CBD odrůdy, které jsou dost často i s technickým konopím, a potom napustí to terpenovým profilem, který si koupí od nějakého producenta. Já to nehaním, že to někdo vyrábí, je to v pořádku. Stejným způsobem ty terpeny, pokud je tam mám dostat z pomeračové kůry, a nebo je tam rovnou nějakým šetrným způsobem aplikovat na to, tak výsledek je ve finále stejný.

Tam jde o to vždycky jenom, v jaké kvalitě a odkud ty terpeny pochází. A taky jde o to, kolik toho tam dáte. Pokud potřebujete navonět něco, co zapáchá, tak toho tam musíte dát víc. A potom to už nechám na vás, jestli myslíte, že to v pořádku je nebo není.

Kdyby bylo konopí legální, tak by se daleko z nás kontrolovala i jeho kvalita a věci, co se do toho přidávají. Ta situace tady bohužel taková není, ale to už tak je. Doufejme, že se to do budoucna nějakým způsobem změní. Ale teď je to takhle, takže je třeba vědět, jakým způsobem se s tím konopím dá dělat.

Takže já nehaním to, že to někdo postříká, když použije kvalitní prostředky. Je to jeho věc. Myslím si ale, že by to měl vědět každopádně i ten spotřebitel.

Takže curing už jsme vyřešili. Pokud už to máte po těch 6-8 týdnech, pokud to kontrolujete sami a pokud kontrolujete i záznamy z toho vlhkoměru, tak v určitý době uvidíte, že už se tam nic nemění, že ta vlhkost už je stabilní. Už můžete i poznat, že k žádnému velkému rozdílu vývoji těch vůní už nedochází. A v takovou chvíli už je třeba to konopí uskladnit.

V tu chvíli, jako jsem při tom curingu říkal, že je dobrý tam nějaký prostor nechat, tak když už potom to máte dobře uskladněný, ten prostor už tam nechávat nemusíte a můžete to dát pěkně do plna. Pak je zase dobrý, pokud se vám to nikam nehejbe. Já tady nemám teďka, čím bych to dosypal po ruce, takže to nechám tak, jak to je.

Zase zavřel bych to. Já vím, že už jsem s tím otravný. Já bych tam dal prostě si ještě ty dva pytlíčky, že vydrží poměrně dlouho. Já to prostě tam dávám, protože mi to přijde jako dobrý. Nemusím k tomu už potom chodit a furt něco kontrolovat a vydrží mi to tam dlouho.

Musím říct, že dobře uskladněný, dobře usušený konopí i po dvou letech má velmi dobrou kvalitu. Toto je jeden způsob, jak to konopí uchovat, ale já se přiznám, že ještě dělám jiný způsob. Jednak dám to do pytlíku a zavakuju to.

Ne tak, aby tam nebyl žádný vzduch, ale zabráním tím, aby ty paličky při přendávání se o sebe nějakým způsobem třeli a docházelo k nějakému mechanickému poškození, aby se tam zušlechtěný, tak to jednoduše zavakuuju a dám to do mrazáku. Vydrží to dlouho a vypadá to velmi dobře.

Samozřejmě ve velkým měřítku, velké produkci to nedává vůbec smysl, protože byste museli platit spoustu peněz za uchovávání konopí, velkého množství konopí v mrazu. Nedává to ekonomicky žádný smysl.

Ve velké produkci má smysl to uchovávat v co nejchladnějším prostředí a hlavně udržet tu vlhkost mezi 55 až 65 stupni. 58 až 62 je pro komerční provozy naprostý ideál. Další věc je, že pokud to máte zamražené, vyndáte to z mrazáku, necháte to rozmrazit, máme to v podstatě použití jako i hned, ale chvilku trvá, než to dostane se zpátky do optimální konzistence. Takže je to dobré, když doma potřebujete uskladnit konopí na nějakém dalším českém horizontu, nicméně v nějakém komerčním provozu to, jak říkám, absolutně nedává smysl.

Důležitá je každopádně tma, protože, jak už jsem říkal, THC na slunečním světle degraduje. Takže ještě jednou o skladování. Optimální je 58 až 62 % relativní vlhkosti. Rozhodně se držte v rozmezí 55 až 65 % relativní vlhkosti.

Zabránit tomu, aby se to zbytečně nějak mechanicky obrušovalo, to znamená naplnit tu nádobu, ve které to mám, doplnit nebo zvolit menší nádobu, když mám dostatek materiálu, kterou ten materiál dokážu naplnit. A takhle to můžete uskladnit dlouhou dobu. To je, co se týče curingu a skladování, všechno.

Ještě jsem zapomněl jednu věc. A to je, že se to týká hlavně komerčních provozů. Vlastně předtím, než to konopí dáte někam do prodeje, by bylo ideální, pokud byste ho ještě ošetřili, sterilizovali. Aby tam nebyly nějaké patogeny, nějaké plísně, nebo něco, co by mohlo být škodlivé, tak se to ještě dělá, že se to konopí sterilizuje.

Ta sterilizace se provádí gama zářením. Pokud vím, je to jediná schválená metoda sterilizace konopí. To gama záření je emitováno radioaktivním izotopem kobaltu, zní to jako nějaké bůhvíjaké ozáření, nicméně to gama záření nezůstává v tom konopí ani v žádných jiných ozářených věcech.

Žádná radioaktivita, běžně se tím ošetřují potraviny, běžně se takhle sterilizují farmaka, ve farmacii se to používá naprosto běžně i v potravinářství, ozařují se takhle třeba i staré sochy, staré dřevěné sošky, nějaké řezbářské výrobky nebo něco ze dřeva co má historickou hodnotou a je to napadeno třeba nějakým červotočem nebo nějakým škůdcem, tak to gama záření všechno zahubí.

Funguje to vlastně tak, pokud vím, že ten zářič, ten emitor je schovaný v místnosti, někde v podlaze, tam se naskládají věci, v té místnosti pak se odejde, ten zářič vyjede z té podlahy a během okamžiku vystaví ty věci v té místnosti, v té ozařovně tomu radioaktivnímu gama záření a tím je ošetření hotové.

Tak tomu se říká šaržový způsob, když se to dá do té místnosti a potom se ještě používá takzvaný kontinuální způsob, to znamená, že ten zářič je potom v nějaké místnosti, do které se vkládají ošetřované věci, v tomhle případě je to konopí, vyjíždí na nějakém pásu dopravníku nebo nějakou dopravní cestou, tam vlastně proběhne to ozařování a zase jinou cestou nebo tou samou cestou vyjedou zpátky a jsou ošetřené. Výhoda tohoto je, že dnes, pokud budete chtít dodávat do lékáren nebo do farmaceutických provozů, určitě tohle budete muset absolvovat, určitě tohle budete muset dělat, protože je to konopí musí být sterilní pro tyto potřeby.

Co jsem viděl třeba v Americe, dělají tam různé způsoby sterilizace i komerční provozy, které k tomu nejsou povinné, ale chtějí zamezit tomu, mají tam také nějaké limity, kolik to smí obsahovat patogenů a podobných věcí.

Takže sterilizací si jako producent zajišťujete, že váš produkt je nezávadný v tomto ohledu a máte možnost tohleto deklarovat i svýmu odběrateli, případně koncovým zákazníkům. Protože na trhu s tím CBD konopím neexistují žádné předpisy, žádná regulace, jenom to nesmí mít více než 1% THC, tak se vlastně otevírají dveře aby se prodávaly i nekvalitní produkty.

Tím neříkám, že to někdo dělá, ale víte, jak je to, když něco vyrábíte, měli jste nějaké očekávání, že to bude prostě prodávat za draho, teď už se to za tak draho neprodává, tak samozřejmě vaše snaha o to, aby to bylo nějaký kvalitní trošku klesá, pokud by bylo zdraví normálním tržním prostředí a byla jasně tam pravidla, každý by se snažil třeba vyrábět něco trošku lepšího, nebo aspoň těm zákazníkům nabídnout, hele, já to mám takovýhle a takový a bude to stát sice víc, ale jestli ti to za to stojí, stejně jako to funguje v jiných oborech.

No, tohle je úplně všechno vlastně, co už o tom zušlechtění chutí vůně a o tom skladování v tuhle chvíli bych chtěl vám sdělit.

Pokud by vás zajímali další informace o pěstování konopí, můžete si pořídit jednu z mých knížek, Jak pěstovat konopí indoor, nebo Jak pěstovat outdoor, aneb konopí na zahrádce. Koupíte to na mých webových stránkách www.pestovat.cz anebo v každém dobrém knihkupectví najdete to velice snadno.

Poslouchejte i zajímavé rozhovory a sledujte i podcast, díly Konopného podcastu, které jsou zadarmo. Budu rád, když mi napíšete, co si o tom myslíte, co byste třeba se chtěli ještě zeptat k tomu, co nebylo k tomu tématu řečeno. Určitě mě sledujte na Instagramu, na Facebooku, všechny odkazy najdete na webových stránkách.

Dělám tu a tam nějaké soutěže, takže můžete něco vyhrát za relativně malou aktivitu. Řekněte svým kamarádům, svým známým, které zajímá tady ten obor, že tady ten podcast existuje a že je možné ho odebírat a kde je možné ho odebírat. Všechny ty informace, jak říkám, jsou dostupné na mých stránkách i na mých sociálních sítích.

Já vám moc děkuji za pozornost, mějte se krásně a uslyšíme se za nedlouho. Nezapomeňte sledovat i můj YouTube kanál, kde se taky občas objeví nějaké zajímavé video.

Brzy na slyšenou, ahoj!

Sdílet tento obsah