Facebook

Youtube

Instagram

Online kurz
Vyplatí se LED pro pěstování rostlin

Vyplatí se LED pro pěstování rostlin

- Kategorie: Články Rss feed

Při pěstování pod umělým osvětlením je volba správného osvětlení jedním ze základních kroků k dobré úrodě. Není to tak dávno, kdy se pro pěstování používaly výhradně vysoce intenzivní halogenidové a sodíkové výbojky. Jejich světlené spektrum i intenzita pěstitelům vyhovovaly, a většina indoor zahradníků je používá i dnes. S nástupem LED technologie, která zpočátku zvolna, později však velmi razantně vstoupila do životů každého z nás, se začali výrobci s kutilové zaměřovat na výrobu LED osvětlení pro pěstování rostlin.

LED osvětlení pro pěstování rostlin SanLIght S4W

LED technologie přinesla do domácností, automobilů i veřejného prostoru obrovskou úsporu energie. Kdekdo očekával, že stejného efektu se podaří dosáhnouti v oblasti osvětlení pro pěstování rostlin. Když můžeme vyměnit klasickou 60W žárovku nad stolem v kuchyni nahradit 3W LED žárovkou, mělo by to přece fungovat i u osvětlení pro rostliny, nebo ne? 600W sodíkovou výbojku bychom pak mohli snadno nahradit 30W LED žárovkou. Tak jednoduché to ale bohužel není.

Zatímco lidské oko vnímá poměrně úzké spektrum elektromagnetického záření, kterému říkáme viditelné světlo, rostliny mají nároky mnohem vyšší. Abychom si my mohli namazat chleba máslem, stačí nám poměrně úzká škála světelného spektra o relativně nízké intenzitě. Aby rostliny dobře rostly, kvetly a plodily, potřebují mnohem širší část světelného spektra a v případě konopí také mnohem vyšší intenzitu.

Pro lidské oko je podstatné, kolik na talíř s chlebem a máslem dopadne luxů – bohatě jich postačí 250. Rostliny ale potřebují fotosynteticky aktivní záření, čili jiné složení světelného spektra. Nejrozšířenější jednotka jeho měření jsou µmol/m2s. Změřil jsem spektrometrem světlo doma v kuchyni, kde svítí tři LED žárovky o celkovém výkonu 15 W. Naměřil jsem hodnotu 287,6 lux a 4,178 µmol/m2s. Sazenice konopí potřebují 60–250 µmol/m2s, rostliny ve fázi tvorby květů minimálně 700 µmol/m2s. Vidíte, že s běžnou LED žárovkou bychom potřeby dospělých rostlin neuspokojili, ani kdyby měla výkon 1500 W.

A vyplatí se tedy LED technologie pro pěstování rostlin? Vyplatí, ale je třeba především pořídit LED osvětlení, které má světelné spektrum vhodné pro pěstování kvetoucích, na světlo náročných rostlin. U těch nejkvalitnějších je dnes možné ušetřit okolo 30 % elektrické energie ve srovnání s použitím tradičních sodíkových a halogenidových výbojek. Vyšší cena LED modulů je kompenzována delší životností. To ale vydá na samostatný článek.

 

Sdílet tento obsah