Facebook

Youtube

Instagram

Online kurz
Test pěstebních boxů

Test pěstebních boxů

- Kategorie: Články Rss feed

Homebox WhiteCo myslíte, je pro INDOOR pěstování lepší zvolit pěstební box se stříbrným vnitřkem, nebo raději s bílými stěnami? Cena i selský rozum nám říkají, že stříbrné boxy (vyrobené z Mylaru), jsou lepší, a to z hlediska lepšího odrážení i rozptylování světelných paprsků. Upřímně musím přiznat, že jsem si to myslel taky, dokonce to tvrdím i ve své knize. Stejně jako mnoho growerů jsem se ovšem stal obětí reklamní mystifikace.

Testování účinnosti světel, reflektorů a pěstebních boxů

Naštěstí jsem člověk zvídavý a navíc se snažím odhalit tajemství spojené s distribucí světla k rostlinám. Nejlepším způsobem, jak odhalit pravdu o schopnostech světelných zdrojů, reflektorů a pěstebních skříní, je pečlivé testování. Za tímto účelem jsem se vydal do laboratoří Elektrotechnického zkušebního ústavu v Praze. S pomocí velmi sofistikovaného přístroje na měření intenzity osvětlení jsem se pustil do měření dávky ozáření plochy v pěstebních boxech. Rovněž jsem srovnával, kolik světla dopadne na plochu, pokud pěstební box odstraníme.

O celém rozsáhlém testování se můžete dočíst v časopisu Legalizace.cz, kde právě publikuji několikadílný seriál. Jedno zjištění však bylo natolik zásadní, že jsem se rozhodl ho, pro majitele knihy Jak pěstovat „INDOOR“, publikovat o něco dříve, mimo zmíněný seriál.

Hlavní informace

V Homeboxu White získáte o zhruba 11% více světla pro rostliny, nežli ve stříbrných pěstebních boxech.

Testování probíhalo tak, že jsme do pěstebních boxů umístili desku s otvory pro senzor měřicího přístroje. Následně jsme nainstalovali a zapojili výbojku. Do středu měřicí desky jsme umístili senzor a prováděli měření při různých vzdálenostech výbojky od plochy. V místech, kde bylo dosaženo požadované dávky fotosynteticky aktivního záření (FAR), jsme provedli měření nejen ve středu pod výbojkou, ale na celé pěstební ploše (celkem ve 49 bodech).

Měření odhalilo mnoho zajímavostí. Mimo jiné fakt, že v bílém pěstebním boxu je zisk světla o 11% vyšší. Tento pokus byl následně opakován ještě 3x, pokaždé se stejným výsledkem. Výsledky testu, včetně grafů, najdete v Legalizaci CZ, která vyjde 3. listopadu 2011. Na tomto webu se objeví o pár týdnů později.

Porovnával jsem 3 pěstební boxy: Homebox White 120x120x200 cm, Homebox Silver stejných rozměrů a Darkroom II, rovněž o identických rozměrech. Z testů je naprosto zřejmé, že Homebox White je nejvýhodnější volbou pro každého zahradníka. Mimo lepšího odrazu a rozptylu světla v je v něm navíc o 10% nižší teplota, nežli v pěstebních boxech z Mylaru. Navíc je Homebox White levnější.

O aktualizaci tohoto článku budete informování prostřednictvím emailu.

Video z testování pěstebních boxů

Sdílet tento obsah